Primăria Comunei Baru, județ Hunedoara, România

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 

"Un popor care nu îşi cunoaşte istoria este ca un copil care nu îşi cunoaşte părinţii." - Nicolae Iorga.

"Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Într-însa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul." - Nicolae Bălcescu.

 

Aceste citate ar fi punctul de plecare în realizarea acestui material de tip "istoric"... Fără a uita că nu este vorba despre o consemnare a trecutului... Deoarece nu orice trecut este istorie... Fără a uita că, pentru mulţi, istoria nu are sens, mai ales pentru noi, românii... Deoarece "Dacă nu pot să fac istoria, o îndur", vorba regretatului nostru Octavian Paler. Deci...

Va fi vorba despre o trecere în revistă a unui fel de "memorii " rămase, uşor de regăsit, în locurile acestea, în oamenii locului, chiar dacă totul ar părea pur speculativ sau pur selectiv. Pentru că, asta ar fi, de fapt, istoria, un fel de acord asupra unor fapte petrecute sau nu şi, nicidecum, ceea ce rămâne scris de către cei care distrug "memoria" fiindcă ei consideră că istoria se face şi nu se scrie (Otto Von Bismark), sau, pentru cei interesaţi, istoria se şterge dacă nu convine (Iulius Caesar)...

 

Arc peste timp (Atestare documentară Baru - Centenar România Mare) - click pe acest link pentru accesare!

 

Pentru parcurgerea materialelor "de istorie" inserate, dă click pe linkurile de mai joc, care te interesează:

-1- Perioada Antică/ (Antichitatea).

-2- Perioada Romană/ (Epoca Clasică).

-3- Perioada "Post romană"/ (Epoca Clasică).

-4- "Evul Mediu Întunecat".

-5-  Evul Mediu.

-6- Renaşterea şi Epoca Industrială. (în lucru)

-7- Epoca Modernă. (în lucru)

-8- Războaiele mondiale şi perioada interbelică. (în lucru)

-9- Perioada "socialist-comunistă". (în lucru)

-0- "Perioada post-decembristă". (în lucru)

 

Notă: Acest material este realizat iniţial de către Dorin Merticaru şi completat cu sugestiile şi materialele celor menţionaţi în bibliografii sau prezenţi în blogurile "de răspuns" şi nu implică în nici un fel explicit sau deductibil instituţia Primăriei Comunei Baru.

Textele sunt realizate prin cumularea, sinteza şi analiza documentelor menţionate în bibliografii, iar imaginile sunt preluate de pe internet, din diverse surse, asupra cărora am încercat să precizez o "origine posibilă" acolo unde a fost cazul. Din acest motiv, rog pe cei interesaţi să semnaleze posibila "încălcare" de drepturi de autor, eu, autorul, angajându-mă fie să inserez menţiunile legale de drepturi de autor, fie să elimin în termen de maxim 10 zile de la data "semnalării" orice material se va solicita, în limite rezonabil acceptabile.

Mulţumesc pentru înţelegere şi participare! - Autorul.